Iedereen wenst natuurlijk een zo’n veilig mogelijke verbinding. Zomaar verbinden met een al dan niet gratis openbare wifi hotspot is niet geheel zonder risico. Je verbindt immers met iemand anders zijn internet en je kunt niet nagaan dat jou dataverkeer heimelijk wordt geregistreerd/afgeluisterd. Mede hiervoor is VPNBOOK in het leven geroepen. Je kunt met een versleutelde VPN-verbinding opzetten met VPNBOOK zodat surfen op andere hotspots stukken veiliger wordt. Immers, je verbinding wordt encrypt. Kijk op VPNBOOK voor meer informatie. Zowel Windows, Android en iOS werkt met VPNBOOK. Wij geven je uitleg over de Windows variant. Via anoniem surfen biedt een veilige verbinding en laat geen sporen na.
VPNBOOK installeren
Stap 1: VPNBook kan met diverse protocollen overweg, maar wij kiezen het robuustere OpenVPN. Allereerst installeer je de benodigde client. Die vindt je op OpenVPN. Ga naar Community, open downloads en selecteer Community Downloads. Hier kun je de Windows-installer downloaden (32 of 64 bit). Tijdens de installatie mag je alle voorgestelde opties accepteren.
Stap 2: Nu moet je die tool nog duidelijk maken dat die zich met de dienst van VPNBook moet verbinden en daarvoor hebt je zogenoemde certificaatbundels nodig. Die vindt je op website van VPNBOOK. Het maakt verder niet zoveel uit welke certificaatbundel je downloadt. Je kunt kiezen voor Euro1 of Euro2. Noteer meteen de gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruikersnaam is meestal “vpnbook”. Het wachtwoord wordt na enige tijd weer veranderd.
Stap 3: Pak het gedownloade bestand uit en kopieer een of meer van de uitgepakte ovpn-bestanden naar de map Config, een submap van de installatiemap van de OpenVPN client. Standaard is dat de map OpenVPN in de programmamap van Windows. Klik daarna het programma of het pictogram op het bureaublad met de rechtermuisknop aan en kies Als administrator uitvoeren. Ten slotte klik je op het nieuwe pictogram in het Windows-systeemvak met de rechtermuisknop en klik je op verbinden.
Stap 4: Als alles goed is, krijgt je nu een venster te zien waarin je de verbinding moet verifiĆ«ren. Dat doe je aan de hand van de eerder genoteerde ID, gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens klik je op OK. Na enige tijd verschijnt een grijze pictogram groen. Als het pictogram groen is geeft dat aan dat je bent verbonden. Om na te gaan of dat echt zo is, kun je bijvoorbeeld surfen naar “whatismyip” om erachter te komen wat jouw ip-adres is. Je krijgt nu niet langer het ip-adres van de server van je eigen internetprovider te zien, maar dat van OpenVPN en dus niet van bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Staat er nog wel steeds Ziggo of KPN bijvoorbeeld? Dan heb je geen goede verbinding met de VPN programma en moet je opnieuw configureren.