Anoniem mailen kan handig zijn als je wel een mail wil sturen maar niet wil dat mail terug gelinkt kan worden naar de zender. Een anonieme e-mail verbergt de identiteit en persoonlijke informatie van de afzender. Bijvoorbeeld als je mee wil doen aan een onderzoek maar als deelnemer anoniem wil blijven. Of omdat je iets wil aanvragen waar je een email adres voor nodig hebt, maar je wil vervolgens niet plat “gespammed” worden met allemaal aanbiedingen.
Wat is anoniem mailen?
Anoniem mailen is het versturen van e-mails zonder dat de identiteit van de afzender bekend is. Dit kan worden bereikt door het gebruik van een anoniem e-mailaccount, een tijdelijk e-mailadres of een e-maildienst die end-to-end encryptie biedt. Anoniem e-mails versturen is handig voor mensen die hun privacy willen beschermen, zoals klokkenluiders, onderzoeksjournalisten of mensen die gevoelige informatie willen delen zonder hun identiteit te onthullen. Door een anonieme e-maildienst te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je e-mails niet naar jou te herleiden zijn, wat een extra laag van veiligheid en anonimiteit biedt.
Waarom anoniem mailen?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om anoniem e-mails te versturen. Een van de belangrijkste redenen is om de privacy te beschermen. Anoniem mailen maakt het moeilijk voor derden om de identiteit van de afzender te achterhalen, wat handig is voor mensen die gevoelige informatie willen delen zonder hun identiteit te onthullen. Daarnaast kan anoniem e-mailen helpen om spam te vermijden, omdat marketeers en spammers niet kunnen achterhalen wie de eigenaar is van het e-mailadres.
Bovendien kan anoniem mailen worden gebruikt om onethisch gedrag of corruptie aan te geven zonder de eigen identiteit te riskeren. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor klokkenluiders en anderen die belangrijke informatie willen delen zonder persoonlijke risico’s te nemen.
Anonieme e mail
Anoniem mailen? Eigenlijk gaat erom dat de mail die je verstuurd van een ander ip-adres komt dan van de computer waarvan de mail daadwerkelijk verstuurd is. Dat kan je op verschillende manieren doen. Er zijn verschillende methoden om een anonieme e-mail te versturen. Bijvoorbeeld door met een andere (verzonnen) naam een Gmail account aan te maken. Gmail wordt verstuurd vanaf een van de Google-servers, dus dat is niet herleidbaar naar jou. Om het helemaal anoniem te maken kan je ook nog inloggen op je Gmail account op een publieke computer, bijvoorbeeld in een internetcafé of bibliotheek, en van daaruit je anonieme mail versturen.
Je kan ook mail versturen via anonieme proxy’s (zoek in google op ‘anonymous proxy’); door Internet Explorer zo in te stellen dat deze verbinding maakt met deze anonieme proxy server in plaats van je eigen serverprovider. Je kan een anoniem hotmail account aanmaken en toevoegen aan Outlook en vervolgens e-mailen vanuit je eigen ip-adres zonder dat die te achterhalen is. Door via een proxy-server te mailen, mail je feitelijk via een andere email client dan die van jou en dus blijf je anoniem. Gebruik ook tijdelijke e-mailadressen en VPN’s bij het e-mail versturen om je privacy te waarborgen en ervoor te zorgen dat je informatie vertrouwelijk blijft.
Online anonieme e maildiensten via een website
Verder kan je ook nog online verschillende websites vinden waar je anoniem kan mailen. Daar voer je in welke naam en email adres je wil gebruiken als verzender en welke voor de ontvanger, en kan je een bericht toevoegen. Let wel op want de meeste van deze webmail diensten vermelden wel hun naam onder het mailbericht als je het eenmaal verstuurd hebt. Daarmee zou je dus altijd nog kunnen achterhalen van wie de mail komt (bijvoorbeeld als de overheid gaat zoeken mocht je een strafbaar feit hebben gepleegd). Een paar van deze (buitenlandse) maildiensten op een rijtje:
Anonieme e mails versturen
Protonmail: dit is een gratis en anonieme e-mail dienst welke wij eveneens aanbevelen. Protonmail is een populaire anonieme e-mailprovider die bekend staat om zijn sterke privacybescherming. Het werkt als hotmail en gmail en je hoeft geen ingewikkelde mailinstellingen uit te voeren. Ga anoniem surfen of mailen naar de volgende aanbieders.
Protonmail is veruit de populairste anonieme maildienst. Het versturen van anonieme e-mails is in Nederland legaal zolang de inhoud legaal is. AnonEmail: houdt geen IP log van je bij. Sommige e-mailproviders verzamelen persoonlijke gegevens, terwijl anonieme providers dit vermijden.
Formmail: ook naam van (fake) zender in te vullen, houdt IP log bij. Een eenmalig e-mailadres wordt tijdelijk gebruikt om anoniem te communiceren.
Send Anonymous Mail: simpeler dan AnonEmail en Formmail maar het werk wel, houdt wel IP log bij. End-to-end versleuteling biedt extra privacy-instellingen en robuuste gegevensbescherming.
Hide my Ass! Maak mailaccount aan die na tijdje uit zichzelf wordt opgeheven. Sommige diensten wijzen automatisch een willekeurig e-mailadres toe.
Send Email: werkt snel, maar wel echt mailadres opgeven.
Anonymailer: wordt bericht toegevoegd bij gratis versie. Die verdwijnt bij betaalde versie.
Anoniem mailen
Je kan er ook nog voor kiezen om zo’n webmail dienst te gebruiken via je smartphone. Het email adres waarmee je smartphone op internet zit, kan je achterhalen via wat-is-mijn-ip. Je smartphone heeft een variabel ip-adres (i.t.t. je desktop computer) waardoor je niet de ip-gegevens (en daarmee jouw gegevens) kan achterhalen. Echter, tegenwoordig met 4G en 5G komt het steeds vaker een vast ip-adres voor. Maak een screenshot elke paar maanden om na te gaan of je een vast ip-adres hebt.
Als je een email account kan instellen op de computer waar je je anonieme mail wilt versturen, zit je helemaal goed als je VPN instelt. Op deze manier creëer je meerdere lagen van anonimiteit. Indien mogelijk kan je ook inloggen op de computer van de ontvanger van je anonieme mail. Op die manier zijn de IP-gegevens van de zender van de mail dezelfde als de ontvanger en dus blijf jij anoniem!
Het is helemaal niet zo moeilijk om anoniem te mailen. Installeer een VPN op je computer van bijvoorbeeld PIA (private internet acces) of NordVPN om vervolgens een anonieme e-mail dienst zoals Protonmail te gebruiken en je mailbericht is zo goed als niet te traceren. VPN-diensten kosten meestal wel geld en zou je deze diensten het beste kunnen betalen met Bitcoin.
Anonieme e-mailproviders gebruiken
Er zijn verschillende anonieme e-mailproviders die end-to-end encryptie bieden en die kunnen worden gebruikt om anoniem te mailen. Enkele voorbeelden zijn ProtonMail, Tutanota en Mailfence. Deze providers bieden een hoge mate van privacy en beveiliging, omdat ze de inhoud van de e-mails versleutelen en niet kunnen worden gelezen door derden. Bovendien bieden ze vaak ook andere functies, zoals het automatisch verwijderen van e-mails en het blokkeren van IP-adressen. Door gebruik te maken van deze anonieme e-maildiensten, kun je er zeker van zijn dat je e-mails veilig en privé blijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over ongewenste pottenkijkers.
Gratis vs. betaalde anonieme e-mailaccounts
Er zijn zowel gratis als betaalde anonieme e-mailaccounts beschikbaar. Gratis accounts bieden vaak een beperkte hoeveelheid opslagruimte en functionaliteit, terwijl betaalde accounts meer opslagruimte en functies bieden. Betaalde accounts kunnen ook meer beveiliging bieden, zoals twee-factor authenticatie en een hoger niveau van encryptie. Het is belangrijk om te overwegen wat je nodig hebt voordat je een account kiest. Als je alleen af en toe anoniem wilt mailen, kan een gratis account voldoende zijn. Als je echter regelmatig anonieme e-mails wilt versturen of meer functionaliteit nodig hebt, kan een betaald account een betere optie zijn. Door de juiste keuze te maken, kun je ervoor zorgen dat je anonieme e-mails verstuurt op een manier die het beste bij jouw behoeften past.
AnonEmail werkt niet als je Nord VPN gebruikt. Niet echt handig!
Misschien protonmail eens proberen? Succes!