Pas op voor Trojan Horses

Trojan horses – Banking trojans
Heb je wel eens gehoord van banking trojans? Een voorbeeld hiervan is Zeus. Cybercriminelen nemen de laatste tijd veel macht over op het internet. Er is namelijk veel software waarmee zij bankrekeningen plunderen. Zeus is een Trojan horse en deze steelt bankinformatie. Er zijn veel botnets van Zeus en deze hebben miljoenen computers gecompromitteerd in totaal in 196 landen. Zeus wordt verkocht in de criminele wereld en dat levert een bedrag op van 3000 tot 4000 dollar. Als criminelen gespecialiseerd zijn in financiële fraude, dan is Zeus bij hen zeer populair. Het programma steelt namelijk de informatie die in HTTP-formulieren wordt ingevoerd. Maar het steelt ook accountgegevens die zijn opgeslagen in de Windows Protected Storage. Als laatste steelt het ook de certificaten van FTP- en POP-abonnementen.

Vervelende ervaringen met Trojan horses
Als je al eens een Trojan horse op je pc hebt gehad dan weet je dat dit erg vervelend kan zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je veel bestanden kwijt bent geraakt of dat deze zomaar aan zijn gepast zonder dat je daar om hebt gevraagd. Sommige Trojan horses gaan op zoek naar bankgegevens en als zij deze eenmaal hebben kunnen ze snel handelen. Ze halen geld van je rekening en boeken het snel weer van de rekening af zodat je het niet terug kunt storten. Ben daarom extra alert als je vreemde dingen op je bankrekeningen merkt en je merkt dat je pc trager wordt. Dit kan namelijk duiden op een Trojan horse op je pc. Natuurlijk wil je er niet aan denken en denk je vaak ‘het zal wel toeval zijn’, maar denk dit dus niet! Zorg dat je je pc meteen gaat scannen, want als er een Trojan horse actief is, moet deze zo snel mogelijk adequaat worden aangepakt!

Meer aandacht voor banking trojans
Er is de laatste tijd veel aandacht voor banking trojans. Cybercriminelen zijn er dan ook volop mee bezig en dat zorgt er voor dat wij extra alert moeten zijn. Vreemde afbeeldingen op de pc, de muis die ineens beweegt, de DVD speler die open en dicht gaat, een pc die zomaar opnieuw opstart, vreemde sites in beeld, allemaal redenen om de pc een keer extra te scannen om te kijken of de pc wel of niet veilig is. Er kan altijd een bestand geïnfecteerd zijn, ben daarom voorzichtig met downloaden en het openen van speciale bestanden uit de mail, want een Trojan horse kun je snel op je pc binnen halen en deze kan veel schade aanrichten vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Ben je bewust van wat er kan gebeuren, en zorg dat je het in de gaten houdt, zodat je niet de dupe hiervan zult worden. Bekijk je bankgegevens regelmatig en meld onregelmatigheden meteen.

Trojan horses en bekende poorten
Er zijn een aantal bekende poorten die de Trojan horses gebruiken. Dit zijn: Back Orifice – poort 31337, Netmonitor – poort 7301, Ripper – poort 2023 en Remote Shell Trojan – poort 5503. Het is van belang om na te gaan welke poorten je open hebt staan en door welke programma’s deze gebruikt worden. Om te weten wat een poort is, moet je eerst weten wat het internetprotocol (IP) wil zeggen. Als je namelijk informatie gaat verzenden via internet, dan gaat dat allemaal in kleine stukjes, dit noemen we IP pakketjes. Er moet voor gezorgd worden dat de computer weet welk pakketje voor welke applicatie is (mail, FTP of bijvoorbeeld http). Dit wordt gedaan door ieder pakketje een nummer te geven en dat noemen we ook wel het poortnummer. Als op jouw pc deze poort open staat, dan wordt het pakketje bij de juiste applicatie afgeleverd. Let vanaf nu goed op dat je poorten niet zomaar open staan en als je hier zelf niet zoveel van weet kun je er beter iemand naar laten kijken. Diegene kan er naar kijken en aangeven wat je er aan kunt doen. Vaak kan diegene het ook voor jou oplossen en dan weet je dat je pc weer veilig is.

Let op poorten dicht tegen Trojan horses
Het kan zijn dat er poorten op je pc open staan en dan kan de Trojan horse zijn gang gaan. Bij sommige mensen staan de poorten dicht en kan de Trojan horse bepaalde schade niet aanrichten, maar wanneer je een Trojan horse hebt en de poort staat toevallig open, dan kan er wel degelijk wat gebeuren. Het is daarom belangrijk dat je weet of de poorten dicht staan. Dit kun je laten controleren. Je kunt regelmatig iemand naar je pc laten kijken en dit laten controleren. De expert zal de pc dan scannen op virussen, wormen en op Trojan horses. Als hij deze dan tegenkomt zal hij uitzoeken waar ze zich bevinden en deze verwijderen. Automatisch zal hij dan ook je poorten controleren en wanneer ze open staan zal hij deze weer sluiten.

Onderzoek naar Trojan horses op je pc
Als je een vermoeden hebt dat er een Trojan horse op je pc aan het werk is, omdat je pc langzaam is of omdat je allerlei vreemde berichten in beeld ziet, dan moet je ervoor zorgen dat dit onderzocht wordt. Je kunt online een programma raadplegen hiervoor en dan bekijken of dat het inderdaad klopt dat er een Trojan horse actief is op je pc. Mocht dit zo zijn dan is het zaak dat deze zo snel mogelijk wordt verwijderd om verder schade te beperken en meer schade te voorkomen.

Detectie en verwijdering Trojan horses
Er zijn verschillende manieren om een Trojaan te detecteren. Natuurlijk wil je als je deze hebt gevonden deze meteen verwijderen. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je te werk moet gaan. Als eerste gaat het over het detecteren van Trojan horses. Dit kan als eerste door een anti-trojan-scanner (zoals TDS-3 of BOClean) op het systeem los te laten. Er zijn verschillende virusscanners die gebruikt kunnen worden om Trojans mee op te sporen. Zorg er voor dat je weet welke dit zijn en gebruik deze ook wanneer je een vermoeden hebt dat er een Trojan horse op je pc aanwezig is.

Handmatige detectie en verwijdering Trojan horses
Een tweede optie waar je gebruik van kunt maken is de handmatige detectie en verwijdering. Je gaat dan als eerste in het register kijken welke programma’s er opgestart worden. Dan kijk je in Autoexec.bat of er programma’s op worden gestart. Maar je kunt ook zoeken in het bestand win.ini naar “run=”-codes die programma’s opstarten of zoeken in het bestand system.ini naar codes die programma’s opstarten. Het kan zijn, dat je op een locatie een verwijzing hebt gevonden naar een programma in Joakim von Brauns Trojan Database. Dan moet je actie ondernemen en de verwijzingen en programma’s van het systeem verwijderen. Meestal kun je de Trojaanse paarden niet terug vinden in ’taakbeheer’ (bij Windows NT/2000). Dit komt omdat de Trojan horses zich vaak verborgen houden. Heb je Windows 98, Me, XP, Vista, Windows 7 of Windows 8? Dan kan er ook gebruik gemaakt worden van start > uitvoeren > msconfig. Kijk dan goed of er onbekende programma’s worden opgestart. Schakel de programma’s uit die u niet kent. Weet je het niet zeker? Google dan de bestandsnaam van het bestand om erachter te komen wat voor bestand dit exact is.

Handelen bij Trojan horse op je pc
Het is belangrijk dat je actie gaat ondernemen als er eenTrojan horse op je pc aanwezig is. Dit kun je maar beter direct doen want deze kan flinke schade aanrichten. Daar wil je liever niet aan denken, maar gelukkig zijn er mensen die je hierbij kunnen helpen. Je kunt aangeven waar je tegenaan loopt en zij kunnen de pc dan snel scannen op een Trojan horse. Als deze er is dan kunnen zij nagaan waar deze zich bevindt. Het is niet heel eenvoudig, maar computermensen en zeker computerexperts weten er vaak veel van en lossen dit graag voor je op. Als je ineens reclame in beeld krijgt of je merkt andere vreemde handelingen op als je aan de pc bezig bent, dan wordt het tijd dat je je pc eens laat scannen, want wie weet is er een Trojan horse actief op je computer. Voorkomen is beter dan genezen, maar dit kan niet altijd. Probeer de risico’s wel zo klein mogelijk te houden en let goed op. Word jouw computer desondanks toch ‘slachtoffer’ van Trojan horses onderneem dan zelf zo snel mogelijk actie of roep de hulp in van een computerexpert. Hij kan de schade beperken en meer schade voorkomen.

De kenmerken van Trojan horses
Je kunt Trojan horses herkennen als je de kenmerken weet. Het is een (klein) programma dat vaak vermomd zit bij een nuttig programma. Het nestelt zich op deze manier in de harde schijf. De cracker kan hierdoor via een cliënt console toegang krijgen tot een pc. Als hij eenmaal binnen is kan diegene alle randapparatuur besturen en de gegevens van de harde schijf bewerken, maar ook kopiëren en verwijderen. Dit wil je natuurlijk niet meemaken en is ook erg vervelend als het je overkomt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een achterdeurtje in het programma.

Back-up van je bestanden tegen Trojan horses
Steeds vaker hoor je in het nieuws dat mensen te maken krijgen met Trojan horses. Dit is vervelend en als zij echt kwaad willen doen dan kunnen ze je pc leeg gooien, bestanden aanpassen en codes van e-mail e.d. veranderen. Hierdoor heb je geen of nauwelijks toegang tot je eigen gegevens. Daarom is het van belang dat je jezelf hier op gaat voorbereiden en altijd een back-up hebt van je bestanden. Zeker als je een bedrijf hebt en je hebt belangrijke gegevens op de pc staan, zorg dan dat je eens per week of twee keer of zelfs vaker in de week een back-up maakt (afhankelijk van hoe vaak gegevens veranderen).Zo zorg jij er voor dat mocht er wat aan de hand zijn en je hebt een Trojan horse op de pc, dat je niet meteen alles kwijt bent. Je hebt dan altijd nog de back-up van een paar dagen geleden en dan kun je vaak veel herstellen. De schade is dan nog wel groot, maar altijd kleiner dan wanneer je alles kwijt was en geen back-up had geregeld.

Een Trojan horse wat nu?
Heb je een Trojan horse op je pc gevonden met een programma en wil je hier vanaf? Dan is het belangrijk dat je gaat kijken waar deze zich bevindt. Er zijn programma’s die het voor je op kunnen sporen en dan kun je dit verwijderen. Daar bij moet je er wel weer goed opletten dat je geen belangrijke gegevens verwijdert. Als je er te weinig vanaf weet is het beter een computerexpert te raadplegen die het voor je op kan lossen. Hij of zij weet precies welke bestanden er wel verwijderd kunnen worden en welke niet en hoe een Trojan horse van je computer verwijderd kan worden. Er zal ook gekeken worden of dat achterhaald kan worden hoe de Trojan op je pc is gekomen, dan krijg je het advies om daar voorzichtiger mee te zijn. Het kan namelijk komen door het downloaden van bestanden en dan kun je hem zomaar (weer) toegang geven tot je pc. Dus let altijd op wat en waar je gaat downloaden, ben daarin zeer selectief en voorzichtig.

Trojan horses en personal firewall
Het is belangrijk dat je extra alert bent als je hoort dat anderen last hebben van Trojan horses, maar eigenlijk moet je er altijd op bedacht zijn. Je zou hierbij kunnen denken aan een personal firewall, deze houdt in de gaten welke applicaties met internet mogen communiceren. Als het zo is dat er op de een of andere manier een Trojan horse in je systeem terecht is gekomen, dan zal deze zichzelf kenbaar moeten maken. Je kunt dankzij de personal firewall zien dat de Trojaan met het internet wil communiceren. Dan wordt er aan de gebruiker gevraagd of hij de applicatie toestemming wil geven. De gebruiker moet dan zelf zo alert zijn om te herkennen dat het over een Trojan horse gaat. Maar het is niet zo eenvoudig om een Trojan horse te herkennen. Ze proberen zichzelf te vermommen met een onopvallende naam zoals ‘server.exe’. Ze kunnen zichzelf ook inbedden in een bestaande applicatie.

Geef de Trojan horse geen kans

Op het moment dat je vreemde dingen opmerkt op je pc zoals:

  • Ineens een geluidsfragment horen
  • DVD of CD speler die zomaar open gaat
  • PC die opnieuw op gaat starten
  • Er komen ineens vreemde bestanden op je pc
  • Toetsenbord wat de ene tijd niet meer werkt en dan weer wel
  • De muis die verkeerd bediend wordt (links is rechts en andersom)
  • De muis die ineens beweegt op je scherm

Dan wordt het tijd dat je gaat bekijken of dat er een Trojan horse op je pc actief is. Dit kun je eenvoudig achterhalen door je pc te laten scannen door een programma. Let er wel goed op welk programma je gaat kiezen zodat je ook zeker weet dat het programma niet alleen scant op wormen en virussen, maar ook op Trojan horses.

Scan je pc regelmatig op Trojan horses
Als je nog nooit te maken hebt gehad met Trojan horses mag je van geluk spreken. Toch kan het zijn dat je hier vandaag of morgen mee te maken krijgt als je bestanden gaat downloaden of documenten via de e-mail gaat openen. De Trojan horses worden tegenwoordig in allerlei documenten en programma’s verstopt dus je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Het is daarom van belang dat je je pc regelmatig gaat scannen. Je kunt daarvoor een programma downloaden (*let goed op wat je gaat downloaden) of je kunt online scannen. Het belangrijkste is dat je dit automatisch gaat doen zodat je kunt voorkomen dat wanneer er een Trojan horse is, deze grote schade aan kan richten. Als je namelijk iedere week scant, kan de Trojan horse nooit lang op de pc aanwezig zijn (mits je dus consequent wekelijks gaat scannen).

Preventie tegen Trojan horses
De preventie is bij Trojan horses van groot belang. Daarom geven we je aan waar je op moet letten. Je moet goed opletten met uitvoerbare bestanden (.exe) of scripts (.vbs) die als bijlage via e-mail ontvangen worden. Je moet ook nooit verdachte applicaties van het internet downloaden/installeren. Als je veel gebruik maakt van je mail en je haalt veel documenten binnen, zorg dan dat alle binnenkomende post en gedownloade documenten gescand worden met een recente versie van antimalware software. Ook al neem je preventieve maatregelen tegen Trojan horses en let je continu goed op, dan kan je computer desondanks ‘slachtoffer’ worden van Trojan horses. Al deze maatregelen zorgen er wel voor dat de kans wordt verkleind, het risico wordt verlaagd om gekraakt te worden. Maar ook door het feit dat de tijd niet stil staat en er steeds nieuwe mogelijkheden worden gevonden om Trojan horses te verspreiden blijft het oppassen voor elke computergebruiker.

Het herkennen van Trojan horses
Er zijn verschillende manieren om te merken of er een Trojan horse op de pc actief is of niet. Het kan zijn dat de lade van de dvd of cd speler ineens open gaat of dat er een plaatje op je scherm wordt getoond wat je zelf niet hebt geopend. Maar het kan ook zijn dat de linkermuisknop ineens bediend wordt als rechtermuisknop of andersom of dat programma’s ineens op worden gestart zonder dat jij dit zelf doet. Er zijn ook mensen die ineens rare geluiden horen, of dat de muis ineens gaat bewegen of dat er vragen in beeld komen. Het kan ook zijn dat wanneer je aan het typen bent er ineens een andere tekst in beeld komt. Of dat er ineens letters bij komen die jij niet hebt getypt. De pc kan ineens opnieuw opstarten, maar het kan ook zijn dat je toetsenbord ineens niet meer werkt of dat je verbinding met internet ineens wegvalt en er dan weer is. Allemaal vreemde gedragingen die je wel op moet merken als je aan de pc bezig bent. Wees niet naïef, maar onderneem actie!

Hoe handel je bij een Trojan horse?
Als je hier met rare gedragingen van je pc te maken krijgt kan er sprake zijn van een Trojan horse. Het is dan van belang dat je hier wat aan gaat doen. Je kunt een computerexpert inschakelen die kan kijken waar het vandaan komt en hij zal die bestanden dan verwijderen. Het kan ook zijn dat er poorten op de pc openstaan waardoor de Trojan horse zijn gang kan gaan. Dan is het van belang dat de poorten zo snel mogelijk weer dicht worden gezet en daar kan een computerexpert je bij helpen.

Mogelijke schade Trojan horses
Als er sprake is van Trojan horses dan wordt de pc open gezet voor andere gebruikers. Daardoor kunnen anderen veel schade aanbrengen op andermans pc. Om te beginnen kunnen de wachtwoorden en gebruiksnamen op het systeem achterhaald worden. Als dit lukt kunnen de gegevens veranderd worden en kan dat er voor zorgen dat de eigenaar niet meer in kan loggen in bijvoorbeeld zijn e-mail of op andere sites die hij wil bezoeken. Een andere optie is dat de harde schijf gebruikt kan worden om bestanden te delen, maar ook bestanden kunnen hier gewijzigd of verwijderd worden. De pc kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een DDOS aanval, ook wel Distributed Denial Of Service genoemd. Er zijn ook mensen die de processor gaan gebruiken voor intensieve rekentaken.

Wat doe je aan Trojan horses?
Veel mensen vragen zich af wat ze kunnen doen als er sprake is van een Trojan horse op de pc. Er zijn dan twee dingen die je kunt doen, of je gaat zelf proberen te zorgen dat het van de pc gaat of je laat het een expert doen. Er zijn speciale programma’s die je hiervoor kunt gebruiken en dan kan achterhaald worden of dat er sprake is van een Trojan horse op jouw pc en waar die zich dan bevindt. Je kunt vaak op internet op zoek gaan naar een computer forum en dan zien wat er aan gedaan kan worden. Welke stappen je moet zetten hangt vaak ook samen met welke Windows je gebruikt. Mocht je er dus zelf wat aan willen doen dan is het belangrijk te weten welke Trojan horse je op de pc hebt staan en welke Windows je gebruikt. Wordt het nu iets te technisch, dan kun je altijd een expert vragen of iemand die meer van pc’s weet dan jij en wie weet kan diegene jou dan helpen. Een computerexpert heeft het vaak snel voor je opgelost en zorgt er voor dat de Trojan horse wordt verwijderd. Diegene kan misschien ook bekijken met welk bestand de Trojan is binnen gekomen en daar kun je in het vervolg dan beter op letten, want voorkomen heeft natuurlijk de voorkeur.

Programma’s om Trojan horses te scannen
Er zijn een aantal programma’s beschikbaar om Trojan horses te scannen. Er wordt dan gekeken of dat deze aanwezig zijn op je pc en zo ja waar zij zich bevinden. Er kan dan ook gezien worden welke bestanden er beschadigd zijn. Verwijder niet zomaar alle bestanden die dan worden aangegeven. Je moet eerst te weten komen over welke bestanden het gaat. Als je namelijk zomaar alles gaat verwijderen en een bestand om de pc op te starten is beschadigd en je verwijdert dit, dan is opstarten niet meer mogelijk, dus let goed op wat je doet! Wees verstandig en doe zelf helemaal niets als je twijfelt, maar haal de expert erbij.

Wat zijn Trojan horses en wat kunt u ertegen doen?
Een andere naam voor Trojan horse is Trojaans paard. Wat doen trojan horses? Het gaat hierbij over een term die in de computerwereld veel wordt gebruikt. Het is een functie die verstopt zit in een programma dat je als gebruiker gaat installeren. Deze functie kan toegang geven tot de geïnfecteerde computer aan kwaadwillende. Zij kunnen dan schade toebrengen aan de computergegevens en de privacy van de gebruiker schenden. Er wordt ook vaak een term gebruiker zoals trojan.

De naam komt van het paard van Troje, de Griekse soldaten kwamen de stad Troje binnen om de poorten van de stad van binnenuit te openen. Veel mensen denken dat de Trojan horses programma’s zijn die schade aan de computer veroorzaakt. Het is dus geen computervirus. Je moet een Trojaans paard kopiëren en het kopieert niet zichzelf naar andere computers (wormen doen dit wel). Meestal worden de Trojan horses verzonden als bijlage in een e-mail. Deze kunnen dan vermomd zijn in een liefdesbrief of in pornografisch materiaal. Ze kunnen echter ook via chatprogramma’s verspreid worden of verstopt zitten in een programma dat je hebt gedownload. Hierbij gaat het over het downloaden van een website of via een p2p programma.

Trojan Horse verwijderen

Als je denkt dat er Trojan horse virus op je pc aanwezig is, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Het is goed dat je er dan meteen een expert bij gaat halen. Er zijn mensen die ze voor je op kunnen sporen, maar er zijn ook programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. Let alleen wel goed op dat je geen verkeerde programma’s gaat downloaden, want door het downloaden van een bestand kun je ook een Trojan horse binnenhalen. Meestal heb je dat niet in de gaten, maar het gaat vanzelf. Wees daarom continu alert. Het is belangrijk dat je hier nu op gaat letten en eventueel je pc gaat scannen of dat jij een Trojan horse op je pc hebt.

Doormiddel van een trojan horse virus scanner kunt de de virus mogelijk verwijderen. Alvorens u een antivirus pakket aanschaft is het belangrijk om te weten of deze virusscanner wel in staat is om de trojan te verwijderen. Niet alle anti virus programma’s kan dergelijke hardnekkige virussen verwijderen. Bekende merken beschikken over een online trojan horse virus scanner. Gebruik de online virusscanner en stel deze in op grondige doorzoeking. Dat wil zeggen dat u alle bestanden op uw PC wilt scannen. Dit kost meer tijd maar is zeker nodig als u het vermoeden hebt dat uw computer geïnfecteerd is.

Het zou kunnen zijn dat je ineens vreemde reclame in beeld krijgt als je op de computer bezig bent of dat bestanden weg zijn of een andere plaats hebben gekregen. Ga er dan niet vanuit dat het toeval is, maar zoek uit of dat er een Trojan horse op de pc aanwezig is, want dit kan er voor zorgen dat er bestanden op je pc worden gewijzigd, verplaatst of worden verwijderd. Je weet nu waar je op moet letten bij een Trojan horse, dus wees voorzichtig en zorg er voor dat je je pc eens in de zoveel tijd helemaal gaat of laat scannen en dan weet je zeker dat er op jouw pc niets aan de hand is.

Banking trojans zijn erg gevaarlijk en stelen uw inloggegevens. Als er sprake is van een trojan op uw computer kunt u het beste de hardeschijf formatteren en een verse OS installatie uitvoeren. Let wel, ook deze methode is niet 100% waterdicht. Zorg ervoor dat u op de juiste manier formatteert en schakel zo nodig hulp in van een professional.

Het verschil tussen trojan horses, virus en worm
Er zijn verschillen tussen de Trojan horses, de virussen en wormen. Sommige mensen denken dat het allemaal hetzelfde is, maar dat is niet zo. Bij de wormen en virussen gaat het over een andere methode van verspreiding, niet over wat er verspreid wordt. Een worm kan zich zonder hulp van een gebruiker verspreiden, een virus niet. Een virus kan in sommige situaties wel een Trojan horse met zich meedragen. Let dus goed op want het is niet hetzelfde, ook al worden de termen soms door elkaar gebruikt, er zijn wel degelijk verschillen. Veel mensen halen de termen door elkaar, dit komt omdat alle Trojan horses, virussen en wormen schade aan kunnen richten op de pc. Zodra mensen een van deze termen horen vallen is dat het enige waar zij aan denken, terwijl er veel verschillende soorten en typen zijn. Let daarom altijd goed op, er zijn grote verschillen en niet alles is even schadelijk, als er maar wel naar gekeken wordt hoe het op de pc terecht is gekomen en of dat er schade aan is gericht. Als dat zo is dan kan dit het beste door een computerexpert zo snel mogelijk hersteld worden.

Let goed op met Trojan horses
Veel mensen weten dat virussen en wormen veel schade aan kunnen richten, maar dat geldt ook voor Trojan horses. Het klinkt misschien onschuldig zoals veel mensen denken, maar dat is ook het verraderlijke. Je moet er erg goed mee oppassen want met een Trojan horse kan jouw pc op afstand worden bestuurd en kunnen er bestanden worden verwijderd, maar ook aan worden gepast. Wachtwoorden en bankgegevens kunnen achterhaald worden en dan kunnen zij de gegevens gebruiken voor criminele activiteiten. Daar wil je natuurlijk niet aan denken en daarom is het goed dat je weet wat een Trojan horse kan doen en dat je weet wie je kunt benaderen als je denkt dat hier sprake van is op jouw pc.

Wat kun je doen aan Trojan horses?
Er zijn programma’s die je kunt gebruiken en die kunnen achterhalen of er een Trojan horse op je pc aanwezig is. Er zijn ook programma’s die ze meteen kunnen verwijderen, maar dan moet je altijd wel goed opletten dat je niet teveel bestanden weggooit. Het is daarom beter een expert in te schakelen om de Trojan horse te verwijderen als je er te weinig vanaf weet. In het vervolg moet je extra goed opletten met het binnenhalen van bijlagen van de e-mail en het downloaden van bestanden en documenten. Je kunt snel een Trojan horse binnenhalen, want ze worden tegenwoordig overal in verstopt. Ben daarom voorzichtig en zorg er voor dat je op tijd gaat handelen ook al heb je alleen maar het vermoeden van een Trojan op je pc.

Wat kunnen Trojan horses aanrichten?
De Trojan horses kunnen veel schade aanrichten aan de pc. Het ligt er aan wat diegene die er achter zit als bedoeling heeft. Diegene kan de muisaanwijzer laten verdwijnen, het scherm spiegelen of omkeren. Maar ze kunnen ook de computer laten crashen of spammails versturen vanaf de pc. Dit noemen ze dan ook wel spambot of zombie. Anderen kunnen ook woorden in bijvoorbeeld zoekbalken plaatsen of creditkaartnummers en bankgegevens verzamelen. Dit wordt vaak gedaan en dan gaan ze ook op zoek naar wachtwoorden om te proberen de gegevens te gebruiken en hier dus geld mee te verdienen. Ze kunnen ook de hele computer overnemen en de toetsaanslagen registreren. Zij kunnen de computer waar een Trojan horse op is aangetroffen ook lid maken van een botnet. Er kan ook reclame worden geplaatst op verschillende websites en die kan dan getoond worden. Ze kunnen het BSOD laten zien of naar websites gaan die men niet bedoeld heeft.

Schade op pc door Trojan horse
Als er een Trojan horse op je pc aanwezig is, kan het zijn dat deze al schade heeft aangericht. Soms heb je er een op de pc en merk je er niets van. Ze kunnen zich goed verstoppen en stil houden, maar veel mensen merken het wel degelijk wanneer er zich een Trojan horse op de pc bevindt. Je computer kan traag worden, bestanden kunnen ineens verplaatst zijn of weg zijn. Je kunt reclame in beeld krijgen waar je niet van gediend bent of websites in beeld zien die je normaal niet bezoekt. Dan wordt het tijd dat je jezelf af gaat vragen of je geen Trojan horse op je pc hebt. Dit kan namelijk heel goed en dan is het van belang dat je actie gaat ondernemen. Zorg dat de schade niet groter kan worden en schakel op tijd iemand in als je er zelf geen raad mee weet.

Pak die Trojan horse aan
Het beste is het om eerst te bekijken welke Trojan horse je op de pc hebt en welke bestanden er beschadigd zijn. Aan de hand daarvan kun jij vaststellen wat je er aan kunt doen. Je kunt op een forum kijken wat er aan gedaan kan worden, je kunt een computerexpert inschakelen, maar je kunt ook een programma gebruiken dat de Trojan horse kan verwijderen. Maar let er bij iedere stap die je zelf gaat ondernemen goed op dat je niet teveel bestanden gaat verwijderen en weet ook wat je doet. Bij twijfel kun je er maar beter iemand anders naar laten kijken die de Trojan horse kan verwijderen, dan weet je in ieder geval zeker dat je zelf niet teveel weggooit.